Voor de allereerste keer zijn wij weer op de begane grond in onze nieuwe studio. Vandaag is onze studiogast Karel Jan Voogd, hij is de interim directeur van het Academiehuis Zwolle
Het is voor de heren van de techniek toch wel even spannend om aan de techniek in deze mooie ruimte te wennen. De heren die allemaal erg druk zijn geweest met de verhuizing, dank jullie wel een TOP omdat prestatie

Karel Jan Voogd is de interim directeur van Academiehuis Grote Kerk , hij was onze allereerste studiogast in deze nieuwe studio. Sinds mei 2018 is hij hier werkzaam, maar weet erg veel uit het verleden van de kerk te vertellen. Met de echte bouw van de Grote- of Sint Michaëlskerk is omstreeks het jaar 1400 begonnen. In de loop der eeuwen zijn er veel veranderingen gekomen , denk aan verlichting, verwarming en toiletten zijn er gemaakt, maar vervolgens ook weer aangepast. In 2017 is grote gift van Vrouwenhuis Zwolle de consistorie gerestaureerd. Die consistorie is later aan de kerk aangebouwd in de Luttekestraat.

Wat gaat er nu gebeuren om dit gebouw voor te bereiden op de toekomst, maar ook waar komt het geld vandaan?
Op 8 september 2018 de Open Monumenten Dag is de start gegeven voor deze gefaseerde herinrichting. De Gemeente Zwolle heeft daarom een bijdrage kunnen doen van maar liefs 900.000 euro momenteel is men bezig met de vloer. waar nog een aantal graven tevoorschijn zijn gekomen. Deze maand wordt begonnen met het vernieuwen van beide portalen aan de zijde Grote Markt en Grote Kerkplein ze worden voorzien van elektrisch bediende glazen deuren. Begin Juni 2019 zal de kerk weer worden geopend. Natuurlijk moet er dan nog veel gebeuren maar voor de vele bezoekers bestaat er dan toch een mogelijkheid om weer een bezoek te brengen. Het Academiehuis heeft inmiddels een belangrijke plek ingenomen in de samen levening het is een evenementen locatie, culturele en educatieve activiteiten komen daar aan bod. Zoals b.v. Fraterhuis Zwolle met mooie documentaires en lezingen. Ook is er gelegenheid voor talenten ontwikkeling. Tevens niet te vergeten de boekenmarkt maar ook het alom bekende Schnitger orgel wat fantastisch klinkt en nog regelmatig wordt bespeeld.
In het tweede uur onderwerpen; Beeldhouwen in Steen door Erica Steen twee cursusdagen a.s. zaterdag bij Steengoed Atelier Beernink in Hattem. Vanwege enkele telefoonproblemen moesten de interviews met de dames van Bibliotheek Noord Veluwe verplaatst worden over de nationale voorleesdagen en de zoektocht naar de voorlees kampioen. Verder draaiden wij het album van de maand van Mark Knopfler. Gelukkig hebben wij deze komende week weer een uitgebreid TV overzicht, vanaf vrijdag op de zender vijf keer per dag een week lang. Met dank aan de heren van de techniek Jan Boeve en Gerrit Naber Tot volgende week.