Deze laatste ochtend voor de “zomerstop” maken wij een uitzending met twee studiogasten.
In ons IJsselmagazine bij RTV Hattem.
In ons eerste uur: Dolf Moesker is de studiogast, hij is stadsgids in Hattem en initiatiefnemer van de maquette in Hattem. Nadat zijn carrière was beëindigd bij defensie had hij tijd voor andere vrijwillige klussen. Allereerst had hij oog voor de kanonnen die in Hattem stonden. Hij heeft geld bij elkaar weten te vergaren om zo de restauratie van deze kanonnen te kunnen betalen. ze zijn gerestaureerd en hebben een andere plek in Hattem gekregen, ook heeft hij daarbij hulp gehad van Deltion College. Daarna nadat het kanon van het Tinneplein was verhuisd moest er toch iets nieuws op dit plein worden geplaatst. Dit werden bronzen koppen van drie prominente Hattemers t.w. Dr.J.H. Sypkens Smit, Generaal F.A. Hoefer en H.W. Daendels. Er gingen in die tijd al veel stemmen op voor een maquette in Hattem.
Initiatiefnemer was Dolf Moesker hij had hier vooral behoefte aan voor de stadsgidsen. De uitvoering is te hand genomen door de heren Moesker, Mooi, Meijer en Borst. Streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven was als adviseur nauw betrokken bij het project. De maquette komt overeen met zoals het in het jaar 1560 was.
Helaas is Henk Borst recentelijk overleden. Zijn weduwe heeft samen met wethouder Auke Schipper de maquette onthuld.
De maquette werd in brons gegoten en ziet er fantastisch uit, echt een aanwinst voor de gemeente Hattem. De maquette heeft een afmeting van 80 x 100 cm groot en de kosten van de totale productie waren ruim 100.000 euro. De gemeente heeft de mooie sokkel betaald waarop de maquette is geplaatst.
Tweede uur: Onze gast Harma Scholtens zij is voorzitter van het bestuur van de stichting Culturele Theeschenkerij Oldeniel. deze stichting bestaat inmiddels al 28 jaar. Harma is er sinds 2014/2015 bij betrokken. Er komen twee keten te staan vlak bij de pont, zij openen op zondag de theeschenkerij en verkopen koffie, thee, limonade voor de kinderen, krentenbrood of suikerbrood. Tegenwoordig bakken de vrijwilligers zelfs ook taarten voor een stukje taart bij de koffie of thee. In de winter staan deze keten opgeslagen bij de boer. Helaas deze week heeft men de keten moeten weghalen i.v.m. het hoge water van de IJssel. Het is even afwachten hoe dit al zal lopen. Iedere laatste zondag van de maand treden er artiesten op en dan wordt het extra gezellig. heel af en toe is er ook wel een andere activiteit. Nieuwe vrijwilligers melden zich ieder jaar wel weer aan na een oproep in de plaatselijke media.
TV Overzicht
“Muziek uit het Verleden”
Techniek; Jan Boeve, Samuel Koridon en Gerrit Naber Redactie en regie; Gerrit Naber
Presentatie; Marijke Riesebeek