Na een weekje vakantie beginnen wij vandaag weer met ons radioprogramma bij RTVHattem
Studiogast van deze dag is de Commissaris van de Koning in Gelderland.
Wij hebben een aantal zaken besproken; Wie is John Berends Hij vertelde ons het gezin waaruit hij komt. Geboren in Zwolle. Hij heeft gestudeerd in Groningen aan de Comenius Academie en de Rijksuniversiteit. vanaf 1985 tot 1998 werkzaam geweest te zijn in diverse management functies binnen het Politie opleidings instituut. Vanaf 1986 werd hij fractie voorzitter bij het CDA. In 1998 werd werd hij wethouder in Zwolle, tevens locoburgemeester in Zwolle. In maart 2005 vertrok hij naar Harderwijk en werd daar burgemeester tot 2012. In maart 2012 werd hij burgemeester in Apeldoorn. In december 2018 werd in de ministerraad besloten John Berend voor te gedragen als Commissaris van de Koning. Op 23 januari 2019 werd hij beëdigd door de Koning. In februari volgde de installatie tijdens een bijzondere vergadering van de Provinciale Staten. John vertelde ons interessante zaken die te moeite waren om eens te horen. Wij konden ook luisteren naar mooie muziek die John had uitgezocht.
Tweede uur:
1. Interview met Lilia Gaboarchitect en kunstschilder. Zij heeft zich het afgelopen half jaar om de replica van Tien Geboden deze werd ontdekt achter het orgel in de St. Andreaskerk. Zij heeft zich op diverse manieren verdiept in deze replica aan de hand van boeken, internet en gesprekken met diverse mensen. Stadsgids Gerard Libert beschikte over een bijzonder boek waar het nodige instond. Driemaanden lang dag en nacht heeft Lilia aan het Fresco gewerkt. Op zaterdag 1 juli vindt de opening plaats. Het was een enorme klus om deze Tien Geboden goed verwerkt te krijgen op het Fresco.
2. Telefonisch interview met Nora Kastein zij is organisator van de Hanze expositie nr. 2. De fresco de Tien Geboden is ook in de Hanze expositie opgenomen. Tevens zijn er werken te zien van Lilia Gabo, Willeke Klaassen, Tali Farci, Inge van ’t Hout en Gerben Dirven, fantastische kunstenaars uit Hattem en omgeving.Hanze expositie Hattem . Dit alles is te bezichtigen in de Sint Andreaskerk.
3. Interview met Guido de Vries persvoorlichter van de IJssel-Biënnale onder de titel TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID, deze wordt gehouden van 18 juni tot 19 september. De hele zomer zijn er naast de buitententoonstelling tal van activiteiten te beleven. De tentoonstelling werden 27 kunstenaars uit binnen-en buitenland gevraagd voor het maken van een nieuw tijdelijk kunstwerk op bijzondere locaties in de IJsselvalei. zie voor info ijsselbiennale.nl .
4. TV Overzicht
Techniek; Jan Boeve geassisteerd door Samuel Koridon en Gerrit Naber
Redactie,regie en gastheer; Gerrit Naber
Presentatie; Marijke Riesebeek

Morgen meer.!