Vandaag 6 mei kwam ik tot de ontdekking dat de 29ste april niet op de website stond. Een groot raadsel.
In onze studio was aanwezig José Venema zij is werkzaam in Isala Ziekenhuis als Radio Therapeutisch laborant.Na haar studio werkt zij inservice dwz werken en studeren tegelijkertijd. Eind 2018 heeft zij taken van een collega overgenomen om te gaan werken voor het nieuwe bestralingsproject Gamma Knife . In Nederland zijn er nu drie van deze bestralingstoestelen. Amsterdam (AvL), Tilburg (ETZ) en nu in Zwolle. Met dit bestralingstoestel kun je uitzaaiingen bij kankercentrum behandelen in de hersenen. het bestralingstoestel dat maar liefst uit 192richtingen zeer precies tumoren in de hersenen bestralen.
Overigens is de Gamma Knie niet alleen voor kankerpatiënten. Ook aangezichtspijn en goedaardige tumoren kun je er goed mee behandelen.
In juni 2020 ging de eerste schep in de grond, de vloer moet 40 ton kunnen dragen. Dat is het totale gewicht van het apparaat en de ondersteunende onderdelen. Verder is er speciale aandacht voor bestralingsafscherming. De muren van de bestralingsruimte zijn van 50 cm beton. betrokken specialismen; neurochirurgen, radiotherapeuten, klinische fysici en radiologen combineren hun kennis voor behandeling met de Gamma Knife. Nu is men voorzichtig begonnen met het werken met de Gamma Knife.
Tweede uur; 1.Tel. interview met Emma Quilligan één van de directeuren van Bevrijdingsfestival Overijssel over hoe de de 5 mei viering zal zijn in 2021 alles zal online worden gevierd. Kijk op de website Bevrijdingsfestival Overijssel Op 4 mei zijn er online activiteiten Theater na de Dam georganiseerd.
2. Tel.interview met Arlette Swartjes zij kookt 5 mei de Bevrijdingssoep van Arlette van Boven. Het schijnt een fantastisch recept te zijn.
3. TV Overzicht
Techniek; Jan Boeve, 2e uur assistentie van Samuel Koridon
Regie en gastheer; Gerrit Naber
Presentatie; Marijke Riesebeek