Het begin van de zomer en deze dag begint lekker zonnig. Wij gaan praten in het eerste uur over ziekte problemen Zoals: Diabetes 1 en 2 en het speciale diabetes centrum.
Deze dame op de foto is Dr. Titia Vriesendorp Internist en Endocrinoloog (hormoon) specialisme en aanspreekpunt voor het Diabetes centrum in Isala ziekenhuis Zwolle.
Diabetes verschil tussen 1 en 2. Type 1 meestal in het ziekenhuis behandeld, de patiënt heeft continue last van lage bloedsuikers. Tegenwoordig hebben veel mensen die hier voortdurend last van hebben een glucosesensor op de arm. Er bestaan meerdere sensoren deze meten de glucose waarden. De uitslag kun je aflezen op je telefoon of op een apart apparaatje. Aan de hand van de waarden weet men of men insuline moet bijspuiten. Het probleem is met dit apparaatje niet helemaal opgelost. Er is nog steeds een risico factor aanwezig! Lange hoge bloedsuikers geven schade aan de vaten. Ook zijn er patiënten die zwanger willen worden, dit is heel goed mogelijk maar vereist een goede voorbereiding. De glucose waarden moeten erg scherp in de gaten worden gehouden, de verantwoordelijkheid voor hun ongeboren kind. Diabetes type 2 kan men zelf veel invloed uitoefenen op het beloop van de ziekte. Goede zelfzorg is erg belangrijk maar niet ten koste van alles. Iemand met type 2 diabetes kan niet altijd op de lijn letten! Soms met alles een moeilijke afweging. Waaraan kun je merken dat je eventueel type 2 diabetes hebt. Afvallen, veel drinken en overgewicht, laat de waardes van je bloed even prikken!
Voor meer informaties kijk op de website: Isala Ziekenhuis of Diabetes .
Tweede uur:
1. Interview met Sandra Verwoert zij is werkzaam bij Gemeente Hattem. Zij organiseren “Vier de Zomer” op 28 juni van 16.00-19.00 bij Hanzepark Hattem. (de thuisbasis van de IJsvereniging aan de Geldersedijk) Toegang is gratis bi de ingang krijg je een aantal muntjes waarde je wat kunt eten en drinken of snoepen. Speciaal voor kinderen een springkussen en een buikschuifbaan etc. Ook is er muziek.
2. Interview met Bertus Dokter adviseur bij de Skeeler Club Heerde. Zij organiseren de European Cup skeeleren in Heerde 21-22-23 juni a.s 3 dagen topsport in Heerde, er zijn zo’n 300 deelnemers uit landen binnen en buiten Europa. Op vrijdag om 13.00 uur is de start van de voorronden om 18.30 uur zal de opening worden verricht door burgemeester Olaf Prinsen. Aansluitend worden de finales gereden. Op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni vanaf 9.30 begint alles weer.
3. Berichten uit Hattem en omgeving.
4. Muziek uit het verleden.
Dit alles afgewisseld met Zomerse muziek.
Techniek: Jan Boeve en Gerrit Naber
Redactie en regie: Gerrit Naber
Presentatie: Marijke Riesebeek.