Uitzending 29 april 2021


De laatste donderdag in april. Studiogast vandaag is José Venema van Isalaziekenhuis Allereerst heeft zij iets vertelt over haar zelf. Geboren in Hoogeveen, gestudeerd in Groningen, uteindelijk is ze weer terug gekeerd naar Hoogeveen. Nog een tijdje in Zwolle gewoont en uiteindelijk ook gesolliciteerd bij Isala ziekenhuis op de functie Radio afdeling Radio Therapeutisch Laborant. Deze sollicitatie is geslaagd en zo werkt José al weer 15 jaar bij Isala. Zij heeft het werkt geleerd “Inservce” dat is werken en leren tegelijkertijd. In herbegin werd zij ingezet als extra op de planning.Meestal komen er patiënten bij wie kanker is geconstateerd en bestraling nodig hebben. Het aantal bestralingen is afhankelijk van de ernst van de ziekte. Voordat de patiënt op de tafel ligt voor bestraling. Het is altijd weer spannend of de bestraling de verwachting van genezen heeft opgeleverd. Nu is José ook nog kwaliteit functionaris op de afdeling per jaar wordt een overzicht gemaakt naar de kwaliteit van de geleverde zorg. Eind 2018 kwam er een vacature vrij om te gaan werken bij de nieuwe Gamma Knife een Neuro Chirurgisch Apparaat uiteindelijk ontving Isala dit apparaat pas 9 maart.Er moest een nieuwe bestralingsbunker worden gebouwd, die aan veel voorwaarden moest voldoen. Het apparaat werkt met zogenaamde bronnen, die een unieke bestralingen kunnen doen uit maar liefst 192 richtingen kunnen de tumoren in de hersenen zeer precies bestraald worden. Zwolle heeft de derde Gamma Knife, in Tilburg ETZ; Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en in Amsterdam in het Anthonie Van Leeuwenhoek ziekenhuis AVL. Neurochirurgen, radiotherapeuten, Klinisch fysici en radiologen combineren hun kennis voor de behandeling met de Gamma Knife. José gaat gewoon weer verder op de afdeling bestralingen en als kwaliteit Functionaris.
Tweede uur; een telefonisch interview met één van de directeuren Emma Quilligan van het Bevrijdings Festival Overijssel Dit jaar 5 mei 2021 wordt de vrijheid online gevierd. Allerlei mooie artiesten, talkshows etc. Om 13.00 uur gaat de 31 ste editie van start. De veertien Bevrijdingsfestivals bieden op 5 mei een gezamenlijk online programma aan met meer dan 200 optredens en activiteiten. Dvina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn tijdens deze editie de Ambassadeurs van de Vrijheid. In samenwerking met de Zwolse Theaters wordt er op 4 mei een online Theater na de Dam georganiseerd.
2e interview met Arlette van de Bluebettes gaat koken en wel een Vrijheidssoep het recept komt van Yvette van Boven. Meer over de “Vrijheismaalijd, kookfilmpjes en andere info vindt u op: Social media #vrijheidsmaaltijd.
Het tweede uur werd omlijst met muziek over Vrijheid.
Techniek; Jan Boeve en Samuel Koridon. Redactie,muziek 2e uur en regie Gerrit Naber en presentatie: Marijke Riesebeek.